VOKA

"Creativiteit is focussen op het proces, niet het resultaat"

VOKA

“Zou jij de cover willen ontwerpen voor ons magazine over creativiteit?” Dat was de eenvoudige vraag die we stelden aan Nicky Myny, kunstenares en ontwerpster van beroep. “Ja”, zo antwoordde ze, “maar ik wil ook graag uitleggen waarom ik dat wil doen.” Want naast ondernemende creatieveling is Nicky een vrouw met een missie: in haar atelier Artkom wil ze ondernemers en teams helpen door hen de ruimte, tools en begeleiding te geven om hun creativiteit te stimuleren. In deze snel evoluerende wereld waar flexibiliteit, veerkracht, digitalisatie, optimalisatie, prestatie én corona hoog op de agenda staat, is de druk voor managers en teams bijzonder hoog. Hoe hou je je team gemotiveerd en geconnecteerd? Hoe kijken je medewerkers naar zichzelf en naar de toekomst? “Process Art activeert de kracht van de verbeelding, een talent dat ieder in zich heeft maar dat bij velen ondergesneeuwd is of zelfs voor sommigen een persoonlijk onontgonnen gebied. Zelfexpressie zorgt voor meer inzicht in je persoonlijke ontwikkeling én geeft een inspirerende boost op de werkvloer.”

We spreken af in haar atelier Artkom. De site van de voormalige conservenfabriek Marie Thumas aan de Leuvense Vaart binnenstappen, doet wat bevreemdend aan. De plaats waar voorheen groenten werden ingeblikt, huisvest vandaag een sportclub, restaurant, kringloopwinkel en andere organisaties, maar de aanblik is wat desolaat. Artkom is gelegen op de bovenste verdieping en eens door de inkomhal, stap je in andere wereld. Omgeven door oud beton en steen, is deze plaats een oase van rust waar je zintuigen geprikkeld worden: zoveel om naar te kijken en zoveel materiaal dat je – of ik in ieder geval – nooit eerder zag of gebruikte. Het is hier dat Nicky Myny haar eigen werk creëert en waar mensen naartoe komen voor workshops, team- buildings of events op maat. De artistieke loft is de plaats waar ze een mentale, creatieve of persoonlijke boost wil geven aan wie het nodig heeft.

Nicky leidt me rond in haar atelier en toont de verschillende ruimtes die ze creëerde om mensen te stimuleren en prikkelen. Eén ruimte is volledig wit, een andere dan weer pikzwart. Er staan meterslange tafels die je naar hartenlust kunt verplaatsen en overal staat verf, penselen en al wat je nodig hebt om je artistiek uit te leven. “We hebben deze plaats bewust zo ontworpen dat je als bezoeker een beetje je houvast kwijt bent, zodat je brein gedwongen wordt te resetten”, legt Nicky uit. “Nu ziet het er zo uit, maar voor hetzelfde geld is de inrichting volgende keer totaal anders. Dat is het leuke aan deze locatie, je kunt alle richtingen uit.”

Als kunstenares krijgt Nicky geregeld opdrachten. Ze is te zien op exposities en figureert in tal van privécollecties over de hele wereld. Maar gaandeweg ontdekte ze dat de meeste voldoening volgde uit het combineren van haar creativiteit met het begeleiden en coachen van mensen. “Ik geloof ontzettend hard in de positieve kracht van creativiteit en het focussen op het proces in plaats van het resultaat”, verklaart Nicky haar drijfveer. “Van kindsbeen af worden we getraind om bepaalde resultaten te boeken en vooral te doen wat ons wordt opgelegd. Kinderen zijn buitengewoon sterk in verbeelding, maar onze manier van onderwijzen en de samenleving smoren die systematisch in de kiem.” Nicky haalt de documentaire “Alphabet” van Erwin Wagenhofer aan die dit op treffende wijze aantoont. “Ik was een paar dagen ziek na het zien daarvan, maar het opende wel mijn ogen én het sterkte mijn doel: de kracht en het belang van creativiteit en spontaniteit meegeven en genieten van het proces op zich in plaats van te focussen op resultaten.”

Read more --> https://www.voka.be/nieuws/creativiteit-focussen-op-het-proces-niet-het-resultaat