Het Belang Van Limburg

Zonhovense kunstenares laat wereldtop in Davos schilderen tegen wereldproblemen

Het Belang Van Limburg

Kunstenares Nicky Myny uit Zonhoven laat de wereldtop op het World Economic Forum (WEF) in Davos schilderen. “Tijdens het schilderen ontdekken ze dat de mondiale problemen - die ze hier bespreken - ook op een creatieve en intuïtieve manier kunnen worden veranderd.”

De schildersessie van Nicky Myny (36) was zondagavond bij de start van het WEF in het Zwitserse Davos. Dat een Limburgse kunstenares op het podium staat van dit event met zo’n 2.500 leiders uit politiek, bedrijfsleven, wetenschap en activisme is op zich al bijzonder. Dat ze 220 deelnemers ook nog een verfborstel in de hand duwt, maakt het nog opvallender. “Kunst is atypisch voor Davos, maar het pleit voor de organisatoren”, zegt Nicky. De personaliteiten werden brutaal uit hun comfortzone getrokken. “Ondernemers profileren zich vaak als rationele wezens, terwijl ze mensen van vlees en bloed zijn die wel degelijk creatief, empathisch en flexibel kunnen zijn.” Daar wil Nicky hen via het schilderen bewust van maken. “Kunst is meer dan iets om aan de muur te hangen. We moeten dit loskoppelen van een resultaat dat we willen bereiken. Wij leven constant volgens verwachtingen van anderen. In mijn sessies creëren we ‘iets’ zonder doel en zonder zelfkritiek. Op die manier activeren we de kracht van de verbeelding, een talent dat bij velen verdoken zit.”

Topmanagers

Nicky Myny, afkomstig uit Zonhoven, ontdekte de levenskracht van kunst toen de medicatie tegen haar auto-immuunziekte niet aansloeg. Ze studeerde psychologie in Leuven na haar Hasseltse schooltijd. “Tijdens het schilderen werd ik rustig en kreeg ik weer levensenergie. Het ging om het schilderproces zelf, los van hoe het eruit zou zien. Op die manier leer je omgaan met veranderingen in de wereld, zonder vooraf bepaald doel.” Met de navolgende studie beeldende kunst kon ze haar psychologiekennis met een artistieke carrière combineren.

In atelier Artkom in Aarschot creëert ze zelf nog kunst en begeleidt ze ondernemers om hun creativiteit te stimuleren. “Ze komen hun creatieve en flexibele kant tegen en ervaren methodes om in verbinding te komen met ‘andere’ mensen en andere ideeën.” CEO’s, internationale HR-managers en kaderleden van farmareus Roche en technologiebedrijf Melexis uit Tessenderlo kregen bij Nicky een inspirerende boost voor op de werkvloer.

Podium

Die succesvolle schildersessies voor open en moedig leiderschap brachten haar tot op het podium van WEF in Davos. Daar zitten de invloedrijke personen samen rond het discussiethema ‘Keerpunt in de geschiedenis: politiek beleid en zakelijke koers’. Het event waar de elite met privéjets landt, is omstreden. Critici spreken van een netwerk-event dat pretendeert aan een betere wereld te werken. Volgens de beeldend kunstenares kan dit wél wanneer de deelnemers hun geest openen. Haar schildersessie op zondagavond creëerde hiervoor de setting.

“Bij de start waren de 220 aanwezigen nog naamkaartjes aan het uitwisselen. Na mijn toelichting grepen ze naar een verfborstel. Sommigen waren zo enthousiast dat ze onder de oksels van anderen door nog een lik verf op het canvas aanbrachten. Mensen in beweging krijgen, is het doel. Als je de wereld wil veranderen, begin bij jezelf. Dit is de juiste mindset voor verandering. Ik geloof dat kunst de kracht geeft om te verbinden in een wereld die complexer wordt. Ik hoop dat ik hier in Davos de toon heb kunnen zetten voor een creatieve zoektocht naar oplossingen voor wereldthema’s.”