Monica Cecilie Nilsen

Utstilling Galleri Pop 2. - 10. April 2022

American Mustangs - Stories from the wild

Utstilling Galleri Pop 2. - 10. April 2022


Velkommen til utstilling i Langesund - maleri og tegnig.

Denne utstillinga er en hyllest til hesten - det nobleste dyr på jord.

De siste to årene har jeg i hovedsak malt og tegnet amerikanske villhester etter foto og film fra villhestentusiaster i USA. Jeg har et stort engasjement for dyr og natur, og hesten har alltid vært helt spesiell for meg. Selv om jeg ikke "driver" med noe type hestesport i dag er hesten like unik nå som den var da jeg var hestejente eller da jeg jobbet som stallmann i travstall som ung voksen.

Jeg ser forholdet mellom mennesket og hesten på en helt annen måte i dag enn før, noe som er naturlig med tanke på all nyere forskning rundt hesten og dens behov og vesen. Ved å studere hesten vitenskapelig og ved å se hvordan den brukes (use and abuse) i både transparente og bortgjemte maskineri, prøver jeg å se bedre, å forstå.


I 1971 kom «Wild Free-Roaming Horses and Burros Act», en føderal lov (USA) for å beskytte ville hester og esler fra "fangst, merking, trakassering og død." De ble erklærte «levende symboler på den historiske pionerånden i Vesten og at de bidrar til mangfoldet av livsformer i nasjonen og beriker livene til det amerikanske folket."

Utstillinga prøver å fortelle noen historier om de amerikanske villhestene i USA og litt av hva status er i dag.

Alle bildene jeg har brukt som referanse har jeg fått tillatelse til å bruke. Det er mange engasjerte villhestfotografer jeg kan takke - både fordi de velvillig har latt meg bruke bildene til mine studier, og fordi de har lært meg så mye jeg ikke visste om villhestenes situasjon i dag - og i historien.

Villhestfotograf Susan Goudge har latt meg bruke alle bildene jeg måtte ønske, og det er ikke få. Ved eventuelle salg av maleri hvor hennes foto har vært referanse vil jeg donere en del av overskuddet til hennes foretrukne organisasjon som er "Sweetbeau Horses". Sweetbeau Horses omtaler seg som "We are a rescue, training & adopting center for wild American Mustangs. Our gentle techniques build connections between people and horses".

Når jeg har jobbet med dette temaet og denne utstillinga så ser jeg hvor lite jeg vet, og at det bare er fragmenter jeg viser - etter min tolkning. Likevel håper jeg det kan gi tilskueren ny innsikt og kanskje en interesse for temaet "man and other animals"

Om du er hesteentusiast eller bare liker å se kunstutstillinger - Velkommen!